Introduktion till Biom

Link: https://php.radford.edu/~swoodwar/biomes/

Biom är den stora regionala grupperingar av växter och djur kan urskiljas på en global skala. Deras spridningsmönster är starkt korrelerad med regionala klimat-mönster och identifieras enligt klimax vegetation typ. Men, biome består inte bara av klimax vegetation, men också i samband successional samhällen, ihållande subclimax samhällen, djur och mark.

Den biome begreppet omfattar idén om gemenskap, av samspelet mellan vegetation, djur och jord. En biome (kallas även biotiska område) kan definieras som en större region av olika växt-och djurgrupper är väl anpassade till den fysiska miljön i sitt distributionsområde.

För att förstå vilken typ av jordens viktigaste ekosystem, man måste lära sig för alla:

  • globala utbredningsmönster: Var varje biome finns och hur var och en varierar geografiskt. En viss biome kan bestå av olika arter på olika kontinenter. Kontinenten-särskilda sammanslutningar av arter inom ett visst biome är känd som formationer och ofta är kända av olika lokala namn. Till exempel, den tempererade gräs biome är omväxlande kallas prairie, stäpp, pampa, eller veld, beroende på var det sker (Nordamerika, övriga europa och asien, Sydamerika och södra Afrika, respektive).
  • Den allmänna egenskaper regionala klimat – och begränsningar eller krav på livet med viss temperatur och/eller nederbörd mönster.
  • Aspekter av den fysiska miljön som kan utöva ett starkare inflytande än klimatet i att bestämma gemensamma anläggningen growthforms och/eller subclimax vegetation. Vanligtvis dessa faktorer är förutsättningar för substrat (exempel, vattendränkt; alltför droughty, näringsfattiga) eller störningar (t ex, återkommande översvämningar eller förbränning).
  • jord för(s) som kännetecknar biome och de processer som deltar i jord-utveckling.
  • Den dominerande, karakteristiska och unika growthforms, vertikal skiktning; blad form, storlek och vana; och speciella anpassningar av vegetation. Exempel på det förra är märkliga livshistoria eller reproduktiva strategier, spridning mekanismer, rot struktur, och så vidare.
  • typer av djur (särskilt ryggradsdjur) karakteristiska för biome och deras typiska morfologiska, fysiologiska och/eller beteendemässiga anpassningar till den miljö.