VAD ÄR MAGNETISM?

link: https://wonders.physics.wisc.edu/what-is-magnetism/

Magneter är objekt, som kan locka, eller dra på vissa metaller, som järn och stål. Om du gnuggar en bit av stål med en stark magnet, bit stål eftersom en magnet för. Det har blivit magnetiserad. Andra metaller, som koppar eller guld, som inte lockade till magneter. Magneter kan också dras till varandra, men bara om de möter i motsatta riktningar. En magnet har två ändar kallas poler; den ena änden är nordpolen och sydpolen. En nordpolen kommer att locka en sydpol, magneter dra på varandra. Men de två norra polacker kommer att driva bort varandra. Vi säger magneter som stöter bort varandra. Magneter verkar handla något som positiva och negativa elektriska laddningar. Elektricitet och magnetism är mycket nära besläktade.

Om orden norr och söder påminna dig om vad som helst, jorden är i själva verket en gigantisk magnet. En kompass är en liten magnet som balanserade på en punkt så det kan svänga fritt. Magneten är lockade av jordens magnetiska nordpolen och alltid pekar i den riktningen.

Ett bra sätt att se hur den magnet som lockar är att göra följande experiment. Ta en stark magnet och putta en bit pare över det. Strö några järn anmälningar på papper. Järn fyllningar kommer att göra ett mönster. Detta mönster visar det magnetiska fältet. Ritningen nedan visar hur magnetfältet ser ut som en magnet (även om de linjer som egentligen inte finns). Nu försöker den med två magneter. Punkt sina norr poler på varandra. Järn anmälningar visa hur magnetfältet ser ut när de magneter som stöter bort. Nu slår en magnet i den andra riktningen för att se hur magneterna locka.

Magnetic_Field