Elektromagneten

link: http://physics.kenyon.edu/EarlyApparatus/Electricity/Electromagnet/Electromagnet.html

washjeff6aElektromagnet utvecklats från en serie av observationer. I 1820 Hans Christian Örsted (1777-1851) upptäckte att en strömförande tråd ställa upp ett magnetfält. Samma år, André-Marie Ampère (1775-1835) upptäckte att en spiral av tråd agerat som en permanent magnet, och Dominique Jean François Arago (1786-1853) fann att ett järn eller stål bar kan magnetiseras genom att sätta det inom helix av strömförande tråd. Slutligen, William Sturgeon (1783-1850) fann att lämna järn inuti spolen ökat kraftigt de resulterande magnetfält. Stör också böjt järn kärna i en U- – form för att få polackerna närmare varandra, vilket koncentrera de magnetiska fältlinjerna. Stör isolerad järn och sår bare wire på det, men Joseph Henry (1799-1878) tog det sista steget för att isolera kabeln. Hans största elektromagnet, byggd 1832, kunde lyfta 3600 pounds En av hans ursprungliga elektromagneter är i Smithsonian Institution samling.

Osignerade elektromagnet till höger är i Washington och Jefferson College.

Grinnell2aDetta är en elektromagnet med tre stavar! Den här är från Queen of Philadelphia ($4.50 i 1867 katalog), och är en kollektion av Grinnell College. De två halvorna av lindningen är kontinuerlig, men i motsatta riktningar. Alltså, polackerna har arrangemanget
Norr-syd och Syd-Nord, vilket resulterar i Norr stolpar på ändarna och en sydpol i centrum. Flytta en kompass långsamt längs avslöjar närvaron av de tre polerna och girlander av järn anmälningar kommer att slinga från vardera änden mot mitten.

Jag vet inte vem som utvecklat denna demonstration, men den tidigaste kända av det jag har sett i 1842 upplagan av Daniel Davis Manuell av Magnetism.

maynooth59aHär är två elektromagneter av mycket olika storlek. Till vänster är det Bra Elektromagnet som gjorts av Maynooth (Irland) byns smed 1836 för Nicholas Callan av St. Patrick ‘ s College. Det är 1,7 m i längd och innehåller 210 pounds av järn. Spolen har 490 meter av koppartråd, 1/6. i diameter. När den är utrustad med en sekundär lindning, detta var världens första induktionsspole

 

 

vassar11aPå höger är ett mysterium apparat från Vassar College med en träbotten framgå av Ritchie i Boston. Även om det kan vara bara en elektromagnet, det kan vara den nedre halvan av Froment Motorn.

 

 

 

 

Greenslade41aDenna horisontella helix på ett stativ var förmodligen gjorda av Daniel Davis eller en av hans efterträdare någon gång efter ca. 1850. Den ihåliga spole skapar ett magnetfält som förstärks när ett järn bar är placerade inuti.

Helix är i Greenslade Samling.

 

 

Garland72a   Elektromagnet till höger är i Garland Samling av Klassisk Fysik Apparat vid Vanderbilt University i Nashville, Tennessee. Det har ingen maker ‘ s mark, men en liknande elektromagnet såldes för $3.50 av Queen of Philadelphia, 1888 katalog. Detta elektromagnet följer den tradition av att ha strömförande spole målade mörkt gröna, permanenta magneter var alltid målade i rött.

 

Vermont26a   1851 katalog av Daniel Davis, Jr i Boston visar en elektromagnet mycket som denna i apparaten samling av University of Vermont, men utan att trä bas. Davis apparater har oftast spolar målad grön och mjuk-järnkärna målad i rött, som i detta fall. Davis elektromagnet var prissatt till $0.75 till $1,00.

Miss107aElektromagnet på rätt gjordes av John Millington, när han var Professor i Kemi, Naturlig Filosofi och Teknik vid College of William and Mary i Williamsburg, Virginia. På botten är skriven hans namn, datum 1837 och ordet “Philadelphia”. De senaste två bitar av data är förvirrande, eftersom Millington arbetat som en apparat tillverkaren i Philadelphia från 1832 till 1835. Mönstret är liknande det som används av Joseph Henry 1829 i som isolerad tråd var lindade runt U-formade armatur, i William Sturgeon ‘ s 1825 design blank koppar tråd var lindad runt en isolerad armatur. Följande Henry ‘ s design, vårdare är ledad för att möjliggöra en vikt som hängde på ena sidan, vilket gör att den lyftande kraften i elektromagneten att studeras som en funktion av den ström som passerar genom tråd.

Apparaten är i insamlingen av University Museum of the University of Mississippi, där Millington lärde från 1848 till 1853.

Texas43a
Här är en liten bild för en stor elektromagnet. Magneten är en del av ett system av demonstrationer vid institutionen för fysik vid University of texas i Austin. Det är omärkt, men jag tror att det är nog tyska från början av 20-talet. Magneten rör sig, med vissa svårigheter, på en solid fyra-wheel vagn, och polackerna är ca fyra meter från marken. Systemet kan konfigureras som en motor, som kan användas för att visa paramagnetism flytande syre etc.

Cornell1aElektromagnet till höger är på “Stor Elektromagnet för diamagnetisk och paramagnetiska experiment” som anges på 550 märken (ca $130) i 1900-Max Kohl katalog. Ursprungligen var den utrustad med kraftiga hjul för att göra det möjligt att flyttas runt, men någon gång demonstration rum personal vid Cornell University, satte den på en robust vagn så att det kunde ses i föreläsning demonstrationer. Spolarna ska målas i rött, och bas, högblank svart.

Hobart36a  Elektromagnet till vänster är omärkt, men jag misstänker att det var en del av en stor uppsättning av apparater köpte i slutet av 1920-talet från Max Kohl i Chemnitz, Tyskland på Hobart and William Smith Colleges i Genève, New York.

Den mjuka, strykjärn keeper, med en ring för att dra in massorna, saknas. Det är 55 cm