Scharlakansfeber

link: https://www.dermnetnz.org/topics/scarlet-fever/

Författare: Hon A/Prof Amanda Oakley, Hudläkare, Hamilton, Nya Zeeland, 2002. Uppdaterad September 2015.

Vad är scharlakansfeber?

Scharlakansfeber är en bakteriell sjukdom som ofta presenteras med en distinkt utslag består av små rosa-röda fläckar som täcker hela kroppen. Det påverkar människor som nyligen hade ont i halsen (halsfluss) eller skolan sår (impetigo) som orsakas av vissa stammar av grupp A streptococcus bakterier. Ett toxin som släpptes av streptokock-bakterier som orsakar utslag av scharlakansfeber.
Scarlet fever har också kallats scarlatina i det förflutna.

Hur vanligt är scharlakansfeber och vem blir det?

Scharlakansfeber är inte lika vanligt som det var hundra år sedan, när det var i samband med dödliga epidemier. Utvecklingen av antibiotika och deras tidiga användning i behandling av streptokockinfektioner har hindrat många fall av scharlakansfeber och långsiktiga komplikationer av reumatisk feber.

Scharlakansfeber är vanligast hos barn i åldern 4-8 år. Med 10 år gamla, upp till 80% av barnen har utvecklat livslångt skyddande antikroppar mot streptokocker, toxiner, samtidigt som barn yngre än 2 år fortfarande ha förvärvat moderns antiexotoxin antikroppar. Män och kvinnor drabbas lika.

Hur gör du för att få scharlakansfeber?

Grupp A-streptokocker, infektioner som orsakar scharlakansfeber är smittsam. Streptokocker bakterier kan spridas från person till person genom att andas in luftburna droppar från en infekterad person hostar eller nyser. Bakterier kan också överföras genom att trycka på den infekterade huden av någon med a-streptokocker huden – infektion, eller genom att dela förorenade kläder, handdukar eller sängkläder.

Scharlakansfeber kan också spridas via infekterade individer som är bärare av streptokocker bakterier men inte visa några symtom. Upp till 15-20% av barn i skolåldern är tänkt att vara asymtomatiska bärare.

För att få scharlakansfeber du måste ändå vara känsliga för toxinet produceras av streptokock-bakterier. Därför kan det hända att 2 barn i samma familj kan både ha streptokockinfektioner, men bara en (som fortfarande är känsliga för toxinet) utvecklar scharlakansfeber.

Röda hund har i regel en 1-4 dagars inkubationstid.

Vem är i riskzonen för scharlakansfeber?

De som löper störst risk för scharlakansfeber är:

 • Personer som lever i överfulla miljö, såsom ålderdomshem, daghem eller militära läger
 • Barn äldre än 3 år
 • Personer i nära kontakt med någon som har en halsfluss eller huden – infektion

Vad är tecken och symtom av scharlakansfeber?

Scharlakansfeber börjar oftast med en plötslig feber i samband med ont i halsen, svullna körtlar hals, huvudvärk, illamående, kräkningar, förlust av aptit, svullna och röda jordgubbar tungan, smärta i buken, värk i kroppen och illamående.

Den karakteristiska utslag visas 12-48 timmar efter starten av feber. utslag påbörjas vanligtvis under öron, nacke, bröst, armhålor och ljumskar innan sprider sig till resten av kroppen under 24 timmar.

Röda fläckar eller fläckar, vilket ger en kokt hummer utseende, är ofta det första tecknet på utslag.

Som cellförändringar utvecklas och bli mer utbredd, de börjar se ut som solbränna med gås finnar. Huden kan ha en grov sandpapper-liknande känsla.

I kroppen veck, särskilt armhålor och armbågar, sköra blodkärl (kapillärerna) kan brista och orsaka klassiska röda ränder kallas Pastia linjer. Dessa kan finnas kvar i 1-2 dagar efter det att allmänt utslag har gått.

I den obehandlade patienten, feber toppar av andra dag och gradvis återgår till det normala inom 5-7 dagar. När du behandlas med lämplig antibiotika, febern försvinner vanligen inom 12-24 timmar.

Av om den sjätte dagen i den – infektion utslag börjar blekna och peeling, liknande det som redan solbränd hud, förekommer. Peeling av huden är mest framträdande i armhålor, ljumskar, och tips på fingrar och/eller tår och kan fortsätta i upp till 6 veckor.

scharlakansfeber

scarlet-feber-s scarlatina2-s

scarlet-arm-s scarlatina3-s

toxic-erythema-s scarlatina1-s

Hur är scharlakansfeber diagnosen?

Diagnos av scharlakansfeber är ofta misstänkta från karakteristisk anamnes och fysisk undersökning. Diagnos stöds av:

 • provsticka kultur eller snabba streptokocker antigen test, hämtad från bakre svalget eller tonsiller
 • Anti-dexoyribonuclease B och antistreptolysin O titern

Vad är det för behandling av scharlakansfeber?

När a-streptokocker – infektion är bekräftat, en kurs av antibiotika förskrivs, oftast penicillin, i upp till 10 dagar. Det är mycket viktigt att alla antibiotika är ju självklart att se alla – infektion rensas, för att minska risken för komplikationer.

I vissa situationer kan en enda dos av penicillin kan ges som intramuskulär injektion. Patienter som är allergiska mot penicillin kan behandlas med en alternativ antibiotika, till exempel erytromycin.

Ytterligare behandlingar inkluderar:

 • Paracetamol när det är nödvändigt för feber, huvudvärk eller halsont.
 • Äta mjuk mat och dricka massor av coola vätskor, särskilt om halsen är mycket smärtsam.
 • Muntlig antihistaminer och mjukgörande ingredienser för att lindra klådan utslag.
 • Håll naglarna korta på små barn för att hindra dem från att skada huden.

Febern brukar förbättras inom 12-24 timmar efter start antibiotika och de flesta patienter kan återhämta dig efter 4-5 dagar med clearing av huden-symtom under flera veckor.

Vilka är de komplikationer från scharlakansfeber?

Idag, scharlakansfeber – infektion som vanligtvis följer en godartad när diagnostiseras och behandlas korrekt. Men om de lämnas obehandlade eller behandling misslyckas, följande komplikationer orsakade av streptokocker – infektion kan uppstå.

 • Reumatisk feber
 • Öroninflammation
 • Lunginflammation
 • Septikemi
 • Glomerulonefrit
 • Osteomyelit
 • Död

Reumatisk feber, som påverkar hjärtat, och glomerulonefrit, som påverkar njurarna, permanent kan ge skador på kroppen och kräver långvarig behandling.

Hur kan man förhindra scharlakansfeber

För att förhindra spridning av streptococcus bakterier som orsakar scharlakansfeber, en infekterad individ bör helst vara isolerade från övriga familjemedlemmar, särskilt från spädbarn och yngre syskon. För att hjälpa till att förhindra spridning, hålla dricksglas och bestick som används av infekterad individ separat från andra familjemedlemmar. Dessa poster måste tvättas noggrant i mycket hett lösning av tvål och vatten, gärna med antibakteriell tvål eller rengöringsmedel.

Barn bör hållas borta från skolan tills de har fått minst 24 timmar av antibiotikabehandling och att det är tydliga tecken på en förbättring.