Astronautics

link: http://astronauticsnow.com/history/astronautics/index.html

astrocosmo-cover_1Utdrag från Mike Gruntman s
Från Astronautics Massaker, Kapitel 1
BookSurge, Nr. Charleston, S. C., 2007.

Kapitel 1. Astronautics Var den Första utdrag

Robert Esnault-Pelterie, 1881-1957, en av de fyra stora utrymme pionjärer, som infördes ordet astronautics. Fransmannen Esnault-Pelterie, även känd under sina initialer som REP, tog examen i maskinteknik vid Sorbonne. Fjärde man i Frankrike för att erhålla flygcertifikat, han gjorde enastående bidrag till utvecklingen av flygplan. Han blev en duktig uppfinnare och ingenjör och skulptör. franska Vetenskapsakademien Académie des Sciences) valde honom till ledamot i Delning av Ansökningar av Vetenskap inom Industrin Division des application de la science à l ‘ industrie, och) den 22 juni 1936.

I det allmänna medvetandet i början av 20-talet, raketteknik och utforskning av rymden hörde mer till sfären av science fiction än att det gäller “seriös” forskning utövande. Artilleri hade beslutsamt vann tävlingen mot en militär raketer (Gruntman 2004). Män plume ersättas män av svärd som väktarna av den allmänna intresse i raketteknik och rymdfärder. Författare ibland har skickat in sina tecken på resor genom rymden. Ingen fångade den fantasin hos allmänheten mer än den franska författaren Jules Verne.

Det var vid denna tid som isolerade visionärer och tänkare, däribland amatörer, skissade på senorna i rymdfärder koncept. Tekniska detaljer av raketteknik och resor i rymden hade otrygga trovärdighet. Därför vanligt att känna till alla intellektuella i dag ogillade dem som löjliga. Ordet astronautics inte finns ännu. Faktiskt, science fiction-litteratur hade använt ordet astronaut (se textruta), men astronautics var känt som en beteckning för vetenskap och teknik.

Esnault-Pelterie s trovärdighet av en skicklig ingenjör och berömmelse av en flygpionjär hjälpte honom att få acceptans av traditionella vetenskapliga publik. Den 15 November 1912, han höll en föreläsning “Considérations sur les résultats d ‘ un allégement indéfini des moteurs” (“att Hänsyn tas till Resultatet av den Obegränsade Belysning av Motorer”) vid mötet i franska Fysiska Samhälle Société française de Physique).

Som en vetenskapsman, Esnault-Pelterie betonade vikten av att ta itu med fysiska grunden för rymdfärder,

Många författarna gjorde en människa som reser från stjärna till stjärna föremål för skönlitteratur … . Ingen har någonsin tänkt på att söka de fysiska krav och storleksordningen av relevanta företeelser som är nödvändiga för förverkligandet av denna idé … Detta är det enda syftet med den aktuella studien. (Esnault–Pelterie 1913)

I sin föreläsning, Esnault-Pelterie diskuterade acceleration av en raket och som härrör raketen ekvation. Han anses vara den energiska egenskaper guncotton -, väte-och syre, blandning, och radium som drivmedel. Sedan han lämnat uppskattningar av den föreskrivna hastigheten ökar och flygtider för din resa till Månen, Venus och Mars och krav på de drivmedel för sådana uppdrag. Med tanke på interplanetära flygning av människor, Esnault-Pelterie föreslagna passiv rymdfarkoster temperatur kontroll,

… ett fordon som är byggd på ett sådant sätt att hälften av dess yta skulle vara av polerad metall … . Den andra hälften av ytan … skulle vara … en svart yta. Om den polerade ytan vänder sig till solen, temperaturen skulle sjunka. I motsatt position, temperaturen skulle öka. (Esnault-Pelterie 1913).

en förkortning av hans 1912 presentation dök nästa år i den ansedda arkivens fysik tidskriften Journal de Physique (Esnault-Pelterie 1913). Ämnet för föreläsningen “verkade vara så före sin tid att det har offentliggjorts i en mer eller mindre förkortade form, skickas sekreterare i den här gruppen lärt sig i avgrunden av ångest och [det verkade som om] att studera detta problem [av rymdfärder] förblev tillfälligt utan någon framtid” (Moureu 1963, 3). Esnault-Pelterie föreläsningen och efter offentliggörandet blev det första viktigt steg i den vetenskapliga “legitimering” av rymdfärder.

Ett antal år hade gått. Den 8 juni 1927 med en annan framstående lärde sig gruppen, franska Astronomical Society Société astronomique de France), höll sin årsstämma den fantastiska Richelieu amfiteater vid Sorbonne. Det, Robert Esnault-Pelterie levererade en föreläsning ” > L’Exploration par fusée de la très haute atmosfär et l ‘ avenir des communications interplanétaires” (“Rocket Utforskning av Mycket Hög Stämning och Framtidens Interplanetära Kommunikation [Resor]”). Han började med att betona kopplingen till hans banbrytande presentation femton år tidigare,

Herr Talman, mina Damer, mina Herrar. Våra [Samhället] president, General [Gustave] Ferrié, på förslag av vår kollega Mr [André] Hirsch, frågade mig flera gånger för att presentera, med mer information, till vårt Samhälle föreläsningen [om filmkonst] som jag hade gett den 15 November 1912 till franska Fysiska Samhället … (Esnault-Pelterie 1928)

Esnault-Pelterie föreläsningen “väckte stort intresse” och publiken “som ofta avbryts den med applåder” (Touchet 1927).

Det som nämns ovan André Louis-Hirsch, 1899-1962, son till en viktig Parisisk banker, Baron Hirsch, visade intresse för naturvetenskap sedan början av ålder. (André Louis-Hirschvar ofta kallad André Hirsch.) Hirsch gick med i franska Astronomiska Sällskapet när han bara var 13. I januari 1918 under första Världskriget, André — fortfarande en tonåring — tog patent på en teknik för att utsöndra långväga telegrafi med hjälp av infraröd strålning. Den vetenskapliga rykte Hirsch hade gjort honom till en nära vän till Robert Esnault-Pelterie, som var 18 år äldre än André.

Ett halvt år efter hans föreläsning den 26 December 1927, Esnault-Pelterie och Hirsch anordnade en middag för att diskutera framtiden för den framväxande science resa i rymden (Heflin 1961). Flera framstående män samlades hemma hos mamma Hirsch, inklusive fysiker Jean Baptiste Perrin (Nobelpris i fysik, 1926) och Charles Fabrys, astronomer Ernest Esclangon och Henri Chrétien, chef för den hydrologiska tjänst i franska Flottan och ordförande i den franska Astronomical Society Eugène Fichot, Allmänt Gustave Ferrié, som hade banat väg för många tillämpningar av radiotelegrafi, och en science fiction-författaren J. H. Rosny de äldste.

du som diskuteras det namn som ska ges till den nya vetenskapen om rymdfärder. André Hirsch föreslog ordet cosmonautique massaker), men det gjorde inte överklaga. Då Esnault-Pelterie föreslagna derna, ordet strukturerad på samma sätt till aviation (Ananoff 1978). Det var accepteras inte heller. Sedan, Rosny föreslagna ordet astronautiqueastronautics). Detta var det! Forskarna antog ordet på en gång (Heflin 1961; Ananoff 1978).

Den franska Astronomical Society djärvt utökat sitt stöd till vad många anser vara i bästa fall en utopisk strävan. I februari numret av bulletin, samhället vd Eugène Fichot meddelat världen att skapandet av en ny vetenskap,

Mr Esnault-Pelterie ville införa denna vetenskap för i morgon, astronautics, — så magnifikt namnet av en av våra mest kraftfulla författare, Mr. J. H. Rosny de äldste, och till uppmuntran av sin magi anspelning på det avlägsna förflutna för mänskligheten att [förväg] den profetiska vision av framtiden — under ledning av de äldsta och vackraste i naturvetenskap, astronomi. (Fichot 1928)

I en månad, den franska Astronomical Society publicerade den utökade versionen (enligt en något modifierad titel) på Esnault-Pelterie juni 1927 föreläsning i ett särskilt tillägg till Mars numret av bulletin (L ‘ Astronomie … Souplément, Mars 1928) och som en separat bok ” > L’Exploration par fusée de la très haute atmosfär et la possibilité des voyages interplanétaires” (“Rocket Utforskning av Mycket Hög Stämning och Möjlighet till Interplanetära Resor”) (Esnault-Pelterie 1928).

ordet astronautics dök upp för första gången som en vetenskaplig term och i citattecken på sidan 64 i denna Esnault-Pelterie bok. Författaren skrev,

… är det inte märkligt att notera att gå från fortskaffningsmedel [motion, transport] på jorden till flyget och sedan till “astronautics,” man ändrar [respektive] från och med hjälp av rörelse med hastigheter förändras kommer till hjälp av rörelse med konstant hastighet och slutligen till hjälp av [rörelse med konstant acceleration.

I en fotnot på samma sida, författaren lagt till,

jag ta vara på tillfället att tacka här för skapandet av detta ord [astronautics] till Herr J. H. Rosny den äldre som den författarskap [word] går.

Esnault-Pelterie också erkänt Rosny på sidan. 94 av boken,

… det föreföll mig önskvärt att skapa en rörelse av intresse i förmån för denna framtida förflyttning [mellanslag] och först av allt, jag önskade att denna förflyttning får ett namn. Mr J.-H. Rosny den äldre lyckligt uppfann ordet “Astronautics” som jag genast antog.

Ytterligare i sin bok, Esnault-Pelterie skrev också om “… sannolikheten för att astronauterna hitta liv på Mars och Venus …”, att använda ordet astronaut (Esnault-Pelterie 1928, 91).

erkänd skapare av ordet astronautics J. H. Rosny den äldste var ledande i två bröder, födda i Bryssel, Joseph Henri Honoré Boex (1856-1940) och Séraphim Justin François Boex (1859-1948). Bröderna split 1909 och Joseph skrev sedan under namnet J. H. Rosny aînée, den äldste eller äldre. Den fransktalande världen såg honom som en ledande science fiction-författare.

På samma händelserik middag den 26 December 1927, gästerna har också arbetat fram planen att upprätta en årlig utmärkelse i astronautics. Esnault-Pelterie och Hirsch tillhandahållit medel, 5000 francs årligen under tre år, till den franska Astronomical Society for REP-Hirsch Internationella Astronautik Pris eller Prix REP-Hirsch (Fichot 1928; Astronomi Mars 1928).

Det Samhälle bildas en Kommitté av framstående forskare priserna ska delas ut. En stellar vetenskapliga rykte av medlemmarna hjälpte till att etablera respektabilitet av den framväxande science. Den första REP-Hirsch gick Utmärkelsen 1929 till Hermann Oberth för sin bok “Wege zum Raumschiffahrt” (Väg till Rymden Resor) (Oberth 1929). Utmärkelsen ges till 1939 och har spelat en viktig roll i att stimulera till utveckling av raketteknik. Dessutom har de hjälpt till att bygga länkar mellan rocketeers i olika länder. REP-Hirsch Uppmuntran Award också erkänt — 1934 — Ary J. Sternfeld, som introducerade ordet massaker.

I epilog av hans prisbelönta bok Oberth skrev,

Den franska Astronomical Society redovisas denna bok (Wege zum Raumschiffahrt) med REP-Hirsch Pris. Förutom stora fördelar som denna award har fört mig och kommer att få i framtiden, det hade också en liten moralisk effekt. Jag gjorde inte tror uppriktigt att en tysk skulle tilldelas ett sådant pris i Frankrike, särskilt eftersom god franska, ryska, italienska och engelska fungerar lämnades också [konkurrensen]. Man kan se att forskning och utbildning kan överbrygga nationella indelningar. Jag tror att jag inte kan tacka den franska Astronomical Society bättre än att pantsätta här för att också fungera för forskning och utbildning och för att bedöma andra bara genom att deras prestation. (Oberth 1929)

andra Världskriget snart skulle minska den framväxande internationella länkar till rökning ruiner. Den första vinnaren av REP-Hirsch Award Hermann Oberth flyttade till Tyskland under kriget och blev tysk medborgare 1940. Han gick med Wernher von Braun i 1941 som rådgivare vid Peenemünde raket development center. 1943, Oberth var överföras till utveckling av fasta bränslen antiaircraft missiler på andra håll i Tyskland. Den Peenemünde center producerade formidabel A-4 ballistiska missiler, även känd som V-2. Den 8 September 1944, den tyska Armén inledde den första V-2 missiler i en strid mot London och befriade Paris, staden där REP-Hirsch pris i raketteknik och utforskning av rymden hade sitt ursprung 15 år tidigare.

Robert Esnault-Pelterie och hans vän André Hirsch har därmed tagit ett betydande steg i omvandlingen av en strävan efter rymdfärder till en seriös vetenskaplig och teknisk företag. En ledande lärt samhället “smorde” astronautics. Att föra raketteknik och rymdfärder till den vetenskapliga och tekniska mainstream visat sig vara oumbärliga för att förverkligandet av rymdåldern. Amatör samhällen, raket entusiaster, och populära tidskrifter aldrig skulle ha fört utforskning av rymden där det är idag i det 21: a århundradet.

Två år senare, 1930, Esnault-Pelterie skrev en omfattande avhandling om raketteknik och rymdfärder under titeln “L’Astronautique” (Esnault-Pelterie 1930). Han presenterade den nya vetenskapen på ett sammanhängande och detaljerat sätt: diskuterats raket rörelse i vakuum och luft, anses gasflöden i konvergerande-olika munstycken, tillämpad termodynamik till förbränning av olika bränslen-oxidationsmedel kombinationer, och pekade ut de exceptionella egenskaper atomär vätgas som drivmedel. Esnault-Pelterie beskrivs möjligt raket program, inklusive studier av aurora borealis och den övre atmosfären, uppdrag till Månen och planeterna. Han föreslog reaktion hjul för rymdfarkoster attityd kontroll och diskuterade effekterna av rymdfärder på människor.

namn på det nya fältet i naturvetenskap och teknik — astronautics — har således varit fast etablerad och snabbt accepterade. De franska forskarna inte anser att ordet astronautics som ett ord av science fiction-litteratur: de myntade det för den framväxande science-området. Ordet astronautics blev känd för världen i exakt den avsedda innebörden, konsten eller vetenskapen om utformning, byggande och drift utrymme fordon, och det har kommit till många språk.

New York Times publicerad redaktionella kommentarer med titeln “Astronautics” den 8 Mars 1928, kanske den första användningen av ordet i svenska i en större publikation (New York Times 1928). Den snabba positiv reaktion New York Times till uppkomsten av den nya vetenskapen och inrättandet av REP-Hirsch-Award som tillkännagavs i februari-numret av Bulletinen i den franska Astronomical Society) var anmärkningsvärt. Bara några år tidigare i 1920 tidningen redaktionella hånade idén att raketer skulle arbeta i vakuum och ifrågasatte integritet och professionalism av Robert H. Goddard (Gruntman 2004). Den Amerikanska Interplanetariska Sällskapet, föregångaren till den Amerikanska Raket Samhället, bytt namn på sin officiella månatliga publikation i “Bulletin” “Astronautics” i Maj 1932.

Esnault-Pelterie var främst intresserade av teoretiska astronautics. Men han har även initierat praktisk utveckling av raketmotorer (Gruntman 2004). I 1931, Esnault-Pelterie visat en motor som arbetar på bensin och flytande syre. I oktober det året förlorade han slutar fyra fingrar på vänster hand i experiment med bensin och tetranitromethane som raketdrivmedel. Denna olycka ledde till val av mindre farliga flytande syre som oxidationsmedel för framtida franska raketer.

världskriget innebar slutet för att Esnault-Pelterie arbete 1939. Efter kriget bosatte han sig i Schweiz. Ledare för astronautical grupp i Aero-Club de France (franska Aero Club) Alexandre Ananoff observerats i 1950 som Esnault-Pelterie “slutgiltigt förlorat intresse i [active] forskning i den interplanetära kommunikation [resa]. … Vi uppriktigt beklagar förlusten att detta sakernas tillstånd som orsakas i science of astronautics” (Ananoff 1950). Den Första Internationella Astronautical Kongressen öppnades samma år i Paris, anordnad av Ananoff. Mötet började en serie av årliga kongresser som utförs under överinseende av Internationella Astronautical Federation, som bildades 1951 (Gruntman 2004). De nya generationerna av “astronauter”, som de kallades i början av heroiska dagar av 1920-talet och 1930-talet, har nu lett avgiften.

Robert Esnault-Pelterie gick bort 1957. Hans modiga och generösa vän André Louis-Hirsch anslöt sig till den franska armén som reservofficer i kommunikation med början av andra Världskriget. Han var inredda med Croix de Guerre (Militära Korset) under det första combat åtgärder mot Tyskarna. Hirsch blev en prisoner-of-war under 1940-talet men upphörde inte motstå fienden. Som ett resultat, han tillbringade nästan all sin fångenskap i fångenskap i fästningen Lübeck. André Hirsch avled 1962.