Tidvatten och Tidvatten Förutsägelse

link: http://www.math.stonybrook.edu/~tony/tides/index.html

tony-foto

Tony Phillips
Professor i Matematik, Emeritus
Stony Brook Universitet

 

hull_am hull_pm
Salarna Hamnen, Nova Scotia, och Salarna Hamnen, sex timmar senare.
från Greenberg, p.128A

* Allmänna saker om tidvatten och tidvatten förutsägelse (den här sidan).
* Prover av dagens tide förutsägelser från den Nationella Ocean Service och från WWW barn och Aktuella Prediktor.
* Om vattennivåer, Tidvatten och Strömmar innehåller en del historia av tidvatten förutsägelse) från NOAA/NR webbplats.
* Tide Spectra och Tidvattnet Ljud: Den förväntade tidvatten rekord för olika hamnar tolkas som ett partitur.
* Song of Tides: 3000 timmar från Ancona och Venice, arrangerade för träblås, marimba av Levy Lorenzo.
* Mer detaljerad information om Harmonisk Analys av Tidvatten.
* En bra Kalkyl med Miniräknare övning: Priming/Eftersläpande om Tidvatten.
* Referenser.

OBS: en Del av denna information visas i ett 3-delars kolumnen jag skrev i April-juni 2001 för “Vad som är Nytt i Matematik” på American Mathematical Society webbsida. Del III i kolumnen har en härlig JAVA animation av en våg spåman, på grund av att Bill Casselman.

TIDVATTEN FÖRUTSÄGELSE. att Folk kommer in i eller ut ur en hamn eller förankring nära stranden, behöver veta i förväg om hur tidvattnet. Tidvattnet är som orsakas av att dra av solen och månen på haven, och jordens rotation, men dess exakta mönster på en viss plats vid kusten beror mycket starkt på den form av kusten och på profilen av havsbotten i närheten. Så även om de krafter som rör sig strömmen är helt klarlagda, tidvatten på någon plats är nästan omöjligt att beräkna teoretiskt. Vad vi kan göra är att spela in höjden på strömmen på denna plats under en viss tid, och använda dessa mått för att förutsäga tidvatten i framtiden. Här är en typisk våg-post: denna graf visar höjden av vatten under fjorton dagar.
bombay1

Denna figur visar tidvatten rekord för två veckor (januari 1-14, 1884) i Bombay. Tidvattnet var inspelad på en cylindriska blad som vände en gång per 24 timmar. Varje daglig kurvan är märkta med datum. En del självklara funktioner: det finns vanligtvis två högt tidvatten och två lågt tidvatten varje dag, tidvatten kommer ca 50 minuter senare, varje dag, under den två veckor långa period som det är stor variation i det dagliga mönster av toppar och dalar, det är oftast en skillnad i höjd mellan två på varandra följande höga vattenstånd (dagaktiva ojämlikhet). [Från G. H. Darwin‘s Encyclopaedia Britannica artikel, nu finns online. Observera att i detta diagram, ökar tiden till vänster.] Större bild.

Tider av högt tidvatten beräknas och publiceras av den Nationella Ocean Service. För aktuella provet, klicka här. För en komplett analys av en plats (Port Aransas, Texas) med en intressant tidvatten mönster, klicka här. Den metod som används i dag i Förenta Staterna är en modifiering av den metod som kallas `harmonisk analys.” I själva verket, fram till 1965 tide förutsägelser genererades genom att maskinerna i linje med detta en

kelvin

Tidvattnet Predicter (Kelvin, mittemot s. 304).

designad av Kelvin (då Sir William Thomson) 1873, är baserat på en förslag Beauchamp Torn för att summera flera trigonometriska funktioner med oberoende perioder. Denna maskin är förkroppsligandet av den harmoniska metod för prediktion av tidvatten.