Robert M. Pirsig

link: http://woodlandshoppersparadise.blogspot.com.by/2017/04/robert-m-pirsig.html

Pirsig

Ma läksin voodisse kurb. Mul oli minu põhjustel. Ma ärkasin juhuslikult ja seatud minu elutuba tool teada, et Robert M. Pirsig suri paar tundi varem. Tema raamat 1974 Zen ja Kunst Mootorrataste Hooldus mõjutanud mind rohkem kui ükski teine raamat, mida ma olen lugenud.

Mõned inimesed on õnnelik, et toota üks asi, mida võib nimetada “meistriteos”; ülejäänud meist on õnnelik, selle asemel, et neid lugeda. Üks kuuleb ZAMM‘s kaasamise kõiksugu kolledži õppekavad: filosoofia kursusi, loomulikult, kuid ka klasside võrdleva kirjanduse ja kultuuri uuringud, programmeerimine, ja biokeemia. Tõesti. Vaadake. Seminarid on pakutud; dissertatsiooni on kirjutatud. Lugematuid inimesed (noh, paarsada, ma arvan) on püüdnud reprodutseerida mootorratta reisi nimetu peategelane ja tema poeg – ja Phaedrus, varju autori hullus – dokumenteerimine ilus ja banaalne kohti, mis Pirsig külastanud. Kõik tähistada oma Chautauqua kohta väärtuste tõus menetlustoiminguid. Ja tema laskumise hullus, liiga.

Paar aastat tagasi ma õpetasin grad seminar, kus ma kutsutud õpilased jälitama idee down a rabbit hole, pärast kett autorid, et venitatud vähemalt kahekümne aasta jooksul alates volitus, et volitus. Jooksul laia teemaderingi me hõlmatud muidugi, nad olid vaidlustanud, et valida oma seiklus, nii kaua kui nad laskus arvesse teatav sügavus allpool tähtkuju ideid nad oleks hakanud kapten. See on üks asi, ma selgitasin, et juhtida vesi pinnalt tuttav hästi. See on teine asi täiesti sukelduda sügavale otsida seoseid ja vestlused ja konflikte, mis ulatuvad tagasi põlvedele. Üks avastab, kett argumenti, võib-olla, kuid üks on lihtsalt, kui on tõenäoline, et koosta lingid, et koostööpartnerid võib-olla kunagi on arvanud. Mõned õpilased armastatud loovutamine; teised kannatama. Kuid kõik olid sel viisil, tutvustatakse kogemusi lugemise ZAMM.

Minu jaoks Pirsig raamat oli, et küüliku augu, et kaevatud pinna all on asjad, alates kaasaegse technocracy Valgustatuse optimismi, et Aristotelian struktuuri, Pre-Socratic päritolu. Et kosmoloogid ja müstikud, kes uuris asju, mis on nüüd jäänud, et luuletajad ja kunstnikud. ZAMM oli ka minu sissejuhatus retoorika, valdkonnas küsitluse, mis aitas mul leida minu toimetulekut ja minu hääl. Samas on raamat ka peegelpildis minu nooruslik enesekindlus ja hilisemaid kahtlusi oma evocation intellektuaalse ekspeditsiooni, et nii laskus arvesse hullus ja tõusis mõte, idee, ühendus-ühendus, toota kirjeldamatu tunne visioon ja perspektiivi tunnet, mis, olles lõpetanud reisi, ma võib-olla näinud tegelikult pilguheit, kiip, kuidas asjad sobivad omavahel kokku. Selline on kahepoolne münt teadmisi ja hullumeelsus, et rabid, sassis joovastus, et “mina üksi mõista, kuidas see kõik toimib.”

ZAMM‘s peategelane (nagu selle autor) langes välja grad kooli pärast kaevamine liiga sügavalt ette oma isiklikud rabbit hole. Isegi nüüd, kui ma näen teda istub väike seminari ruum, sõdivate tema professor umbes suhet retoorika ja dialectic:

“Seansid Aristoteles olid algul tohutu puust ümarlaua igav ruumi üle tänava haiglasse, kus hilja õhtul päike enam haigla katusel vaevalt tungis akna mustuse ja reostunud linna õhk kaugemale. Wan ja kahvatu ja masendav. Ajal keset tunni jooksul märkas ta, et see tohutu tabel oli suur pragu mis jooksis õigus kogu see keskosa lähedal. Tundus, nagu oleks see olnud seal juba aastaid, kuid, et keegi ei olnud mõelnud, et seda parandada.”

Pragu on metafoor tänapäeva jagab, nende riukalik contrivances, et autor püüdis ületada oht, solvamine akadeemilise jumalad ja kaotada oma meelerahu. Hiljem, Pirsig kirjutab ta tagasi Aristotelese, et saidi tema Chicago võitlused, sündmuskohal kuriteo, ja mõelnud, milline rahmeldama kõik oli umbes.

Rohkem kui mõned lugejad on tundnud samamoodi umbes ZAMM. Tõepoolest, seal on palju puritans, kes jätta Pirsig nagu hipi huckster, kes üksnes pakendatud lahti versiooni oma autobiograafia ümber muddle ideid paremini seletada eksperdid. Siis on need rohkem-nuhruinen-kui-sa inimesed, kes sukelduda nii sügavale raamat, et need meenutavad neile, kes on matkas liiga kaugele Yosemite kõrbes ja tagasi vilkumise ära visioonid ainult nad saavad aru – raputades oma pead, kell lollid, kes rändavad parkla, napsates pildid lähedal asuvad puud. Minu jaoks on ZAMM oli raamat, mida ma tahaks mõnikord cite ja mõnikord soovitada. See domineerisid eespool mind, kuid oli veel comfortingly tuttav ligipääsetav. Mul oli tehtud minu enda reisi läbi oma lehti ja arvanud, et selle autor oli naeratav kuskil kell roim tema loomingust.

Ma ei tea. Ma ei ole kunagi otsinud võimalust kohtuda Pirsig. Jätsin acolytes ja ekspertide kataloogi tema sõnad ja sõeluda oma tähendus. Isegi nii, kui ma ärkasin pärast õnnetu öösel magada, lugeda uudiseid, ma tundsin kohustus mõelda oma panuse minu elu, minu õpetamis -, ja minu püüdlusi mõtestada oma kinnisideed, väärtused ja piirangud. Pirsig oli kirjanik, kõik-on-liiga-inimese üks. Tema kirjanduslik toodang oli hõre kui mõõdetakse teatud viisil. Veel Zen ja Kunst Mootorrataste Hooldus on verstapost, mis tähistab mu elu. Ma olen tänulik, et olen reisinud isegi lühikese vahemaa mees, kes sõitis kuni ees.