Science Fiction: Den Tidlige Historie

link: http://andromeda.rutgers.edu/~hbf/sfhist

af H. Bruce Franklin

Enhver, der ønsker at forstå den menneskelige anliggender i det 19 og 20 århundrede har brug for nogle kendskab til og forståelse af science fiction. Men hvad nu, er science fiction, under alle omstændigheder?

Lad os starte med at skelne det fra andre fiktion. På den ene side er fantasy realm af det umuligt. På den anden side ligger alle de former for fiktion, som foregiver at repræsentere den faktiske, uanset om fortiden eller nutiden. Science fiction-domæne er det det er muligt. Dets område strækker sig fra nuværende Jorden, som vi kender ud til grænserne for det mulige universer, som den menneskelige fantasi kan projekt, uanset om det er i fortid, nutid, fremtid, eller en alternativ tid-rum continuums. Derfor science fiction er den eneste litteratur i stand til at udforske macrohistory af vores arter, og af at placere vores historie, og selv vores daglige liv, i en kosmisk sammenhæng.

Science fiction skal defineres yderligere, som en historisk sker. Selvom science fiction har en forhistorie, der strækker sig tilbage til mindst to tusinde år, science fiction som en litteratur-og film, grafisk kunst, tegneserier, radio viser, futuristiske udstillinger, TV-serier, video spillemaskiner, computer, spil, virtuel virkelighed, og så videre-er et nyt fænomen. Det er et udtryk for kun moderne teknologiske, videnskabelige, industrielle samfund, der vises, når førindustrielle samfund er omdannet ved en industriel revolution. Ja, industrielle samfund skaber ikke bare bevidsthed karakteristisk for science fiction, men også meget hjælp af fysisk-analyser af formerings -, science fiction-i dens forskellige kulturelle former, endnu før det var strålede som billeder på film og video skærme. For science fiction, ligesom andre former for litteratur, der er typiske for industrielt samfund, er opformeret i masse-producerede magasiner og bøger, som kræver avanceret produktion og distribution samt et stort kultiveret publikum.

Alt dette er meget nyere. Ordet “videnskabsmand” blev vist for første gang i 1840, som et bevidst møntvæsen (se Raymond Williams ‘ s diskussion i Søgeord: Et Ordforråd for Kultur og Samfund). Udtrykket “science fiction” blev brugt første gang i 1851 (i Kapitel 10 af William Wilson ‘ s En Lille Alvor Bog på et Fantastisk Gammelt Emne): “Science-Fiction, hvor de åbenbarede sandheder Videnskab kan gives sammenvævet med en god historie, som i sig selv kan være poetisk og true.”

Vi tager for givet at leve i en verden, hvor den teknologiske udvikling er så hurtig, at det er en del af vores liv–hele tiden at omdanne de nuværende og de fremtidige. Men denne epoke af de hurtige teknologiske forandringer, der stammer fra den Industrielle Revolution i Europa, er blot microinstant af kosmisk tid.

Jorden er omtrent fire og en halv milliard år gamle. Istiderne sluttede for omkring 10.000 år siden. Dermed Jordens alder er på 450.000 gange, perioden siden den sidste istid. Lad os gøre denne mere tænkelige ved at forestille Jordens alder, der svarer til 45.000 fod, højde på et meget højt at flyve jetfly. I sammenligning med den tid, da den sidste istid vil være repræsenteret med 1,2 inches. Den periode af den moderne videnskab, teknologi og science fiction, der begyndte med den Industrielle Revolution lidt over 200 år siden, så ville svare på vores rumlige skala til at .024 inches, om tykkelsen af en linje lavet med en mellemlang kuglepen.

Inden for denne pen bunden af tid, hastigheden af den teknologiske forandring har været eksponentiel. Moderne bevidsthed, og derfor er radikalt forskellige fra, at de folk, som beboede planet før fremkomsten af science fiction.

Så min nøgle definition er denne: Science fiction er den største ikke-realistisk tilstand af fantasifulde skabelsen af vores epoke. Det er den vigtigste kulturelle måde kan vi finde os selv fantasifuldt i tid og rum.

Science fiction, men har en lang forhistorie. Epics tidlige græske civilisation, for eksempel, har overmenneskelige væsener, som beboerne af Mount Olympus og omfatter en fantastisk rejse til fjerntliggende verdener (vej ud i Middelhavet) beboet af one-eyed giganter, en seks-ledes monster, et væsen, der sluger skibe, der passerer, og en kvinde, der er kemisk forvandler mennesker til dyr.

Den første fiktioner om rejser uden for Jorden var satirer af sådanne episke rejser af den Syriske forfatter Lucian af Samosata i 2. århundrede A. D. helten i hans Icaro-Menippus spirer vinger og flyver til Månen; i Den Sande Historie, forfatteren og en shipload af ledsagere er viftede til Månen, hvor mænd har kunstige phalluses (ivory for de rige, træ til de fattige), og de rejsende observere en interplanetarisk kamp kæmpede for at afgøre, om den rige af Månen eller Solen får lov til at kolonisere Venus.

Men Lucian ‘ s værker er ikke science fiction. De er beregnet til at blive læst som fantasy-forestillinger om det umulige-ligesom lignende arbejder for følgende fjorten hundrede år. Så sent som i 1532, Ariosto ‘ s Orlando Furioso forventede en tur til Månen blot som en absurd fantasi (for at finde ud af, og en flaske af hans helt har mistet forstanden).

I mellemtiden, men andre begivenheder fandt sted, og begivenheder, der ville radikalt ændre verden og den Europæiske opfattelse af rum.

Den magnetiske kompas og fremskridt inden for skibsbygning gjort det muligt for rejser af såkaldte “opdagelse” i det sene 15 århundrede, fører til en “Ny Verden” – det er nyt, at Europæere. Så i 1540 kom offentliggørelsen af en earthshaking bog, På Revolutionerne i de Himmelske Sfærer, Copernicus’ påvisning af, at kosmos er stort og ikke dreje rundt om Jorden. Med udviklingen af teleskopet i starten af det 17’ende århundrede, at begrebet “mangfoldighed af verdener”, der begyndte at blive taget alvorligt. Vidunderlige rejser til Månen, planeterne og stjernerne blev hverdagskost.

Johannus Kepler, der har udviklet de grundlæggende love for planeternes bevægelse, bruger dem i Somnium (1634) at forestille dig at leve på Månen. Francis Godwin beskriver en utopi på Månen i Manden i Moone(1638). Cyrano de Bergerac ‘ s Komisk Historie Stater og Imperier af Månen (1659) og Sol (1687) omfatter vidunderlige opfindelser såsom solenergi omformere og taler maskiner.
Som den Europæiske begrebet plads blev omformet, den Europæiske opfattelse af forandring, og i historisk tid i sig selv, var også ved at blive forvandlet.

Thomas More, Utopia, der blev offentliggjort i 1516, indført et begreb grundlæggende for moderne bevidsthed og science fiction: ændring i tilstanden af produktionen ændrer vilkårene for den menneskelige eksistens. Som Flere fremfører, den klud, der er branchens stigende efterspørgsel efter fint engelsk uld, som havde ført til anlægget af den fælles jord, som er forårsaget af massiv arbejdsløshed og hastigt stigende inflation, der har tvunget mange mennesker i kriminalitet, hvilket igen førte til engrossalg dødsstraf. Disse ildevarslende betingelser tilskynde Flere til mønt et øjeblik og forestil dig et sted med et mægtigt væld af afkom i science fiction: Utopia, det gode sted (eutopia), som er noplace (outopia).

Francis Bacon, den såkaldte faderen af den moderne videnskab, der anvendes fiktion for at vise undere, der kunne være opnået ved hjælp af hans induktive metode af videnskabelige forsøg. I hans New Atlantis (posthumt 1627) han beskriver opdagelsen af et utopisk samfund, der er baseret på en eksperimentel videnskab, herunder udvikling af “Nye Artificiall Metaller,” vivisektion, genetisk manipulation, teleskoper, mikroskoper, telefoner, fabrikker, antenne fly og ubåde.

I løbet af det 17 århundrede, teknologiske og sociale forandringer var at accelerere så hurtigt, at de kunne opleves i en persons levetid. Det vil snart blive muligt at forestille sig en historisk fremtidige kvalitativt forskellig fra fortiden eller nutiden. Forud for dette, havde der aldrig været en fiktion ligger i en fremtidig periode af menneskets historie. Det nærmeste var blevet tusindårige forestillinger, der var afbilledet udskiftning af den menneskelige historie, af Guds rige. Den første kendte fiktioner endnu uklart sæt i den kommende tid er Francis Cheynell seks-side politisk-tarmkanalen Aulicus: Hans Drøm af King ‘ s Andet Komme til London (1644) og Jacques Guttin Epigone, Historien om den Fremtidige Århundrede (1659). Fuldt udviklet fiktioner, der foregår i fremtiden ikke ville blive vist indtil langt ind i det 18.århundrede.

I løbet af det 18 århundrede, nogle forfattere tog en dyster baggrund af den stadig hurtigere teknologiske og sociale forandringer. I Gulliver ‘ s Travels (1726), Jonathan Swift præsenterer både en udvidet parodi af eksperimentel videnskab og en vision om en skræmmende superweapon, en flyvende ø, der anvendes af dets herskere bogstaveligt talt at knuse enhver jordisk modstand mod deres tyranni. Voltaire tog en lignende holdning i Micromégas (1732), som er kendt som den første kendte historie om besøgende fra andre planeter: to giganter, en fra Saturn og en fra en planet af stjernen Sirius, som håner tåbeligheder af den diminutive jordboere.

Men videnskaben var ikke at blive standset af advarsler og latterliggørelse. Det følgende år Benjamin Franklin, der indberettes til Royal Society hans eksperimentelle kontrol af elektricitet. Inden for et par årtier, kvantitative ændringer vil blive kvalitativ, med andre ord, at der ville være en sand Industrielle Revolution. På tærsklen til den efterfølgende politiske revolutioner i Amerika og Frankrig, Louis-Sébastian Mercier ‘ s bemærkelsesværdige Året 2440 (1770) forudser en fantastisk samfund, der dyrker videnskab, med teleskop og mikroskop centrale, at hvert unges første altergang.

Ved udgangen af det 18 århundrede og åbningen af 19th, industrielle kapitalisme var begyndt sin erobring af verden. Moderne videnskab var at give de teknologiske midler til at udvikle store fabrikker, hurtig large-scale transport, og nye energikilder. Drevet til at finde store mængder af kul til at drive dampmaskiner af industrielle kapitalisme førte til en reconception tid så gennemgribende, som den Kopernikanske reconception af plads. Kul er, trods alt, fossiler fra fjerne geologiske aldre. At opdage store aflejringer, industrielle samfund var nødt til at kassere den dominerende teori om kosmisk tid–Biskop Ussher ‘ s dating for skabelsen af universet i 4004 B. C.-og erkende, at Jordens alder skal måles i milliarder af år. Kun på sådan en skala, var det muligt, først at forstå den tid, der er nødvendig for geologiske udvikling og så at forestille sig, at den biologiske evolution.

Under den industrielle kapitalisme, enormt antal mennesker blev snart bruge deres liv på at arbejde for en håndfuld kapitalister, der ejede alt, hvad de mennesker, der produceres, herunder fabrikker, kul miner, jernbaner og skibe. Ikke kun arbejderne dermed skilles fra produktionsmidlerne og deres egne produkter, men de fandt også selv i stigende grad fremmedgjort fra naturen, fra hinanden og fra deres egen essens som kreative væsener. Menneskelig kreativitet er nu dukket op i form af monstrøse fremmede styrker udøver et stadigt større magt over de mennesker, der havde skabt dem.

Fra denne matrix opstod, hvad Brian Aldiss har så rammende kaldt “den første store myten om den industrielle tidsalder” i form af en roman, som mange nu acceptere som stamfader til moderne science fiction: Mary Shelley ‘ s Frankenstein, or, The Modern Prometheus (1818). Derefter, mindre end et årti efter, at Frankenstein, Shelley skabt en af de første science fiction visioner for den ende af verden; titlen karakter af hende Den Sidste Mand (1826), der vandrer alene over en død planet, prøveudtagning ubrugelige resultater af alle menneskelige samfund. Mary Shelley set denne scene i år 2100.

Det 19 århundrede var den første, hvor liv blev hele tiden at blive forvandlet af den teknologiske udvikling. Den århundrede begyndte med den første eksperimentelle lokomotiv i 1801, avanceret gennem luftskib i 1852, og endte med den første eksperimentelle fly i slutningen af 1890’erne. I dette århundrede kom de første praktiske dampskib, skruen propel, cykel og bil. Landbruget var ved at blive revolutioneret af opfindelsen af mejetærsker, disc ‘ en kultivator, manden med leen, og græsslåning maskine. Det elektriske batteri dukkede op i de indledende år af århundredet; elektromagnet, cathode ray tube, og det magnetiske båndoptagere mærke det på hinanden følgende kvartaler. Historien om kapitalismen, der kan spores i de opfindelser, for at tilføje maskine, beregning af maskinen, punch ur, kassen, stock ticker, og punch-kortet regnskab. Grundlæggende råvarer såsom industrielle stål, vulkaniseret gummi, og portland cement var alle 19-århundrede innovationer. Der dukkede de særlige kendetegn for moderne tider: dynamite, den hurtige-brand pistol, gentage riffel, pigtråd, og maskingevær. Det betyder, at kommunikation og kunstnerisk skabelse ændret med indførelsen af fotografering, grammofonen, fountain pen (og kuglepen), skrivemaskine, telegraf, telefon, radio og film-maskine. Inden udgangen af århundredet dukkede flere kort science fiction-film.

Usa vist sig at være særlig gæstfri til science fiction, selv før det fik et navn. Mange af de ledende skikkelser i antebellum fiktion-herunder Washington Irving, James Fenimore Cooper, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe, og Herman Melville–ydet vigtige bidrag til den form. Hvordan man så gjorde science fiction få sin dårlige navn som “subliterary”?

Med triumf af industrielle kapitalisme i den borgerkrig, der opstod en nyligt kyndige masse publikum af drenge og unge mænd er fascineret af de muligheder for berømmelse og formue i videnskab og teknologi. Rettet direkte mod denne kvinde var science-fiction “skilling” roman, der med sin teenage-dreng geni som helten, første gang præsenteret i Edward Ellis ‘ s skelsættende Den Damp Man of the Prairie (1865). Mellem borgerkrig og Verdenskrig, den mest populære form for litteratur i Amerika var dime novel, og dens science fiction-versioner var at have en formativ indflydelse på Amerikansk kultur (som det kan ses i dette bind træder på Luis Senarens). Kun når det blev en indflydelsesrig form af masse underholdning gjorde science fiction kommet for at blive ringeagtede som vulgært og barnagtig.

 

Leave a Reply