Drivhuseffekten

link: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/thermo/grnhse.html

Drivhuseffekten henviser til forhold, hvor den korte bølgelængder af synlig lys fra solen, passerer gennem en gennemsigtige mellemstore og absorberes, men de længere bølgelængder af infrarød re-stråling fra opvarmede objekter er ude af stand til at passere gennem dette medium. Fældefangst af lang bølgelængde stråling fører til mere varme, og en deraf følgende højere temperatur. Udover varme i en bil af sollys gennem forruden og navnebror eksempel på varme drivhuset af sollyset passerer gennem lukkede, transparente vinduer, drivhuseffekten har været meget anvendt til at beskrive fældefangst af overskydende varme af den stigende koncentration af kuldioxid i atmosfæren. Den kuldioxid, som kraftigt absorberer infrarødt lys, og ikke give så meget af itto slippe ud i rummet.

grhse

Sollys varmer din bil

Øget atmosfærisk kuldioxid

Global warming

Overførsel af vanddamp

Jordens energi-balance

Rolle i mangel af vand på Venus?

En stor del af effektiviteten af den varme af en egentlig drivhuset er fældefangst af luften, så energien er ikke tabt af konvektion. At holde den varme luft i at slippe ud af den øverste er en del af den praktiske “drivhuseffekten”, men det er almindelig skik at henvise til den infrarøde fældefangst som “drivhuseffekten” i atmosfærisk applikationer, hvor air trapping er ikke relevant.

Drivhuseffekten Eksempel

Lyse sollys vil effektivt varme din bil på en kold, klar dag af drivhuseffekten. Længere infrarød bølgelængder udstrålede af solvarm objekter ikke passerer let gennem glasset. Entrapment af denne energi opvarmer den indvendige indretning af køretøjet. Fældefangst af varm luft, så det kan ikke stå op og mister energi ved at konvektion også spiller en stor rolle.

grhse2Korte bølgelængder af synligt lys er let overføres gennem gennemsigtige forruden. (Ellers ville du ikke være i stand til at se igennem det!)

Kortere bølgelængder af ultraviolet lys er i vid udstrækning blokeret af glas, da de har større kvante energi, der har absorption mekanismer i glasset. Selvom du kan være ubehageligt varmt med solskin streaming igennem, vil du ikke være solbrændt.

Stigning i Drivhusgasser

Stigningen i koncentrationen af kuldioxid, en af de tre store atmosfærisk contributers til drivhuseffekten, er blevet grundigt dokumenteret på Mauna Loa Observatoriet på Hawaii. 1990 stigningstakt var omkring 0,4% per år. Det interessante cykliske variationer repræsenterer reduktion i kuldioxid gennem fotosyntesen i løbet af vækstsæsonen i den nordlige halvkugle.

Indeværende analyse viser, at forbrænding af fossile brændsler er en stor bidragyder til stigningen i kuldioxid koncentrationen, sådanne bidrag bliver 2 til 5 gange den effekt, at skovrydning (Kraushaar & Ristinen).

Stigning i Atmosfærens Kuldioxid

co2maunaloa (1)

Mauna Loa overvågning station rapporterer kuldioxid niveauet i atmosfæren i dag omkring 380 ppm i forhold til 315 ppm i 1958, hvor moderne målinger blev indledt. Målinger af luftbobler, som er fanget i den Grønlandske indlandsis viser koncentrationer af 270 ppm i før industrialiseringen.

ghgsk
Disse skitser af de grafer, der er produceret i den IPCC 2007 rapport af stigningen i de vigtigste drivhusgasser. De gør det klart, at størstedelen af stigningen i de sidste tusind år har fundet sted i de sidste 200 år. radiative forcing af disse gasser, der er relateret til deres koncentration .

Contributers til Drivhuseffekten

Dem, gas molekyler i Jordens atmosfære med tre eller flere atomer er såkaldte “drivhusgasser”, fordi de kan fange udgående infrarød energi fra Jorden, og dermed opvarmning af planeten. De drivhusgasser, der omfatter vand, damp med tre atomer (H2O), ozon (O3), kuldioxid (CO2) og metan (CH4). Også spore mængder chlor-fluor-kulstof (CFC ‘ er) kan have en uforholdsmæssig stor effekt.

grgas
 

At forsøge at kvantificere effekter af drivhusgasser på den globale temperatur, klimatologer bruge “radiative forcing” med den nuværende atmosfæriske indhold af disse gasser.

Stigning i drivhusgasser Drivhuseffekten

Global Opvarmning

Et spørgsmål af større bekymring er de mulige effekt af afbrænding af fossile brændstoffer og andre contributers til forøgelse af kuldioxid i atmosfæren. Virkningen af kuldioxid og andre drivhusgasser i de opfanger infrarød stråling kaldes drivhuseffekten. Det kan markant øge den samlede gennemsnitlige temperatur på Jorden, der kan få katastrofale konsekvenser. Nogle gange virkningerne af drivhuseffekten, som er angivet i form af albedo af Jorden, er den samlede gennemsnitlige reflektionskoefficient.

globtemp
 

Denne grafik af globale lufttemperatur blev indsendt af Phil Jones på vegne af Climatic Research Unit, UK. Den centrale referenceramme, blev der anvendt Brohan, et al.

En anden skildring af de gennemsnitlige temperaturer på den nordlige halvkugle blev hentet fra NOAA.

temper80
 

Væsentlige enhver form for tabulering du adgang vil fortælle den samme historie. Temperaturen gradvist er steget over de sidste 150 år.

snosea

Fordi de potentielle konsekvenser af den globale opvarmning i form af tab af sne, havvandsstigninger, ændringer i vejr mønstre, etc., er så stor, at den er en væsentlig samfundsmæssig interesse. På den anden side, foreslåede foranstaltninger til at reducere menneskets bidrag til drivhuseffekten kan også have store konsekvenser. Den store potentielle konsekvenser kombineret med uklarheder af videnskaben har givet anledning til mange passionerede ekstremer.

Stephen Schneider Stanford forekommer mig at være en af de mere afbalanceret stemmer. Hans hjemmeside er en god kilde til relevante data. Han diskuterer problemer i forbindelse med Jordens energi-balance og ændringer i koncentrationerne af drivhusgasser.

Stigning i drivhusgasser                                                                      Drivhuseffekten                                                                                Modellering af den menneskelige indflydelse på den globale opvarmning
Skeptiske synspunkter om global opvarmning                                          Længere sigt temperatur variationer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *