Priset på Dåliga Minnen

link: http://faculty.washington.edu/eloftus/Articles/price.htm

 

Elizabeth F. Loftus

 


Efter hundratals artiklar om recovered memory therapy, man kunde ha trott att det var inte mycket kvar att säga. Men en November 1997 framsidan artikel i New York Times med rubriken ‘”Minne” Terapi Leder till en Rättegång och Stor Uppgörelse föreslog att de undertryckta minnet kontroversen hade brutit ny poster (Belluck 1997).

Artikeln rapporterade om fallet med Patricia Burgus, vars familj hade accepterat en sek 10,6 miljoner lösning, den största hittills i någon stämningsansökan anklagar psykisk hälso-och sjukvårdspersonal för att plantera in falska minnen i medvetandet hos patienter. Burgus hade varit hänvisade till en stor Chicago sjukhus för svår förlossningsdepression. Burgus påstått att hon genomgår psykiatrisk behandling från 1986 till 1992, var hon övertygad om att hon hade varit en del av en satanisk kult, hade utsatts av många män, hade missbrukat sina egna barn, och hade haft sex med John F. Kennedy. Droger och hypnos hjälpt henne “minns” att hon hade cannibalized människor. Vid ett tillfälle, hennes man tog i lite hamburgare kött från en familj picknick, och terapeuten överens om att testa köttprodukter för att se om det var mänskliga.

Burgus fick diagnosen multipel personlighetsstörning (MPD), och utvecklat ett antal “förändrar” (alternativa personligheter). Även idag, Burgus har problem med att komma ihåg vad de var, delvis på grund av sin terapeut skulle få henne förändrar blandas upp med de av hans andra patienter.

På den fjärde dagen av hennes nedfall, i December 1996, Burgus var att försöka minnas några av de förändrar för den advokat som ifrågasatte henne (Burgus v. Rush-Presbyterian St. Luke ‘ s Medical Center):

F: Vem gjorde han be att få komma ut?

En : Lilla – Lilla.

F : Lilla Lilla eller bara Lite?

En : jag är ledsen. Jag stuttered. Lilla. Han – nä, bara en sekund. Det blev . . . något som heter – låt mig tänka – väktare målvakt eller – senare fick jag veta att det var någon annans personlighet, en annan patient.

F : Åh, han var att blanda andra människors personligheter med din?

En : Ja.

Hon fortsatte med att förklara att det här skulle hända ett par gånger i månaden. Då hon förmedlas följande ovanliga terapeutisk aktivitet:

En : Tja, det var där han spelade en bandinspelning till mig av någon annan session, och det var en kvinna som talar i ett barns röst. Och senare i sessionen som jag lyssnade på, den person som bytte tillbaka till en röst som jag kände igen på enheten och insåg att det inte var mig på bandet.

Burgus så småningom insåg att hon inte har MPD trots allt. Hon hade inte varit en missbrukas devil-dyrkande kannibal. Hon hade inte missbrukat sin unga barn, som också hade varit inlagd på sjukhus i nästan tre år eftersom läkarna trodde att hennes sjukdom kan vara genetisk. Hon stämde sin före detta terapeuter, eller mind “hackare”, som de kallades i en nyligen New Yorker bit (Andersen 1997). Fallet avgjordes samma dag som rättegången väntas inledas, sex år efter det att ärendet hade avslutats, och elva år efter Burgus började sin tvivelaktiga terapi. Av sek 10,6 miljoner, vårdcentralen gick med på att betala ungefär $3 miljoner och psykiatriker gick med på att betala återstoden.

Inom några veckor av Burgus uppgörelse, det var en annan “första” i den långa, trista förträngt minne kontroverser. En federal jury i Houston, Texas, återvände en anklagelse mot administratör och fyra vårdgivare vid den tidigare Våren Skuggor Glen Sjukhus. Åtalet anklagades för mental hälsa (psykolog, psykiatriker, psykoterapeuter) för att överdriva diagnoser och överdriva behovet av dyr behandling i syfte att orättmätigt samla försäkringar betalningar.

Anklagelserna är att de yrkesverksamma övertygad om patienter att de hade deltagit i satanistiska kulter och att de hade MPD. I ord av åtalet: “Det var ytterligare en del av konspirationsteorier om att den tilltalade och andra skulle och gjorde ett bedrägligt sätt behandla den försäkrade patienter för MPD som orsakas av ogrundade och orealistiska påståenden och övergrepp, inklusive sataniska rituella övergrepp och kult aktivitet, och samtidigt skapa journaler för att motivera en sådan behandling” (United States v. Peterson et al., 8).

Dessutom anklagelse hävdade att de tilltalade “gjorde på ett bedrägligt sätt framkalla uttalanden av sataniska rituella övergrepp och kult aktiviteter från den inlagda patienter, genom okonventionella behandlingsmetoder, inklusive användning av ledande eller suggestiva frågor under terapi samtidigt som patienterna var under hypnos, under inflytande av ett läkemedel eller kombination av läkemedel och isolerade från sina familjer, vänner och omvärlden . . .” (United States v. Peterson et al., 8).

Medan målet mot Våren Skuggor Glen proffs tros vara den första federala åtal som omfattar påståendena om att terapeuter ingav falska minnen, civil talan av den Burgus familj följer ett långt spår av liknande fall.

False Memory Syndrome Foundation (FMSF) publicerat resultaten av sin undersökning av resultaten av de senaste felbehandling passar mot terapeuter i December 1997 nyhetsbrev ( False Memory Syndrome Foundation 1997). En analys av 105 felbehandling passar hela tiden flugit med tidigare patienter mot deras terapeuter för utveckling av falska minnen visade att ett fall togs bort, fyrtio-två var lösas utanför domstol, femtio-tre är fortfarande pågående, och nio gick till rättegång. Av de fall som gick till rättegång, hela slutade i en dom till förmån för käranden (patienten) mot svarande (terapeut).

Några av de specifika rättegång resultat som nämndes i en sidebar för att undersökningens resultat: 1994, Pennsylvania juryn tilldelade $272,232 och sjutton år gamla Nicole Althaus och hennes föräldrar. I två separata Minnesota fall mot samma psykiater, Vynnette Hammane fick ca $2.6 miljoner (1995) och Elizabeth Carlson belönades med $2.5 miljoner (1996) mot psykiater, som kvinnorna hävdade hade använt hypnos, guidade bildspråk, natrium amytal, och andra metoder för att få dem att utveckla falska minnen av barndomen sexuella och rituella övergrepp. I 1997, en Texas juryn tilldelade $5.8 miljoner till Lynn Carl, som hävdade att hon var feldiagnosticeras som en MPD med fem hundra förändrar och behandlas för satanistiska rituella övergrepp.

Vad kan vi förvänta oss under de kommande åren? För det första, det kommer att bli fler civila kostymer, som en gång förstörde familjer befinner sig förena. För straffrättsligt åtal, är det svårt att veta om det är fler som kommer att följa. En organisation som minst en av de åtalade terapeuter som tillhör International Society for the Study of Dissociation (ISSD), utfärdade ett pressmeddelande invändningar till åtal och begära ekonomiskt bistånd för försvaret. Den ISSD sade att den rättsliga utvecklingen kan ha en dämpande effekt på tillhandahållandet av den hälso-och sjukvård i Usa. Organisationen sade vidare att åtal på avgifter av detta slag visar att “den Federala regeringen som förklarat sig villiga att ställa krav på diagnos och behandling” och att regeringen har beslutat att den personal som arbetar “avsiktligt skapat falska minnen” och har “till synes beslutat att patienternas minnen var inte korrekt.”

Den ISSD uppmanas läsarna av sitt pressmeddelande att föreställa sig när kriminalisering scenario är generaliseras till andra patienter och andra yrkesgrupper: “Kommer någon patient som är missnöjd med resultatet av någon form av terapi för att kunna påstå att en målmedveten kriminella falska terapi utfördes och orsaka en terapeut för att bli åtalad? Kommer regeringen nu försöker fängsla läkare som behandlar patienter som hävdar Agent Orange exponering, Gulf War Syndrom, ovetande exponering för regeringen strålning testning, eller andra händelser som regeringen har inte velat erkänna? Kommer mental health leverantörer riskerar fängelse för att behandla dessa traumatiserade genom att bekämpa verksamhet som regeringen föredrar att förneka? Kommer en läkare att bli föremål för fängelse tid för felaktigt att diagnostisera matsmältningsbesvär i en patient som är att få en hjärtattack? Om dessa saker kan inträffa, då vad som proffs i deras rätt sinne kommer att vilja stanna kvar som tillhandahållare av hälso-och sjukvård?”

Det är tydligt att vissa terapeuter är hotade på grund av den mycket utsikter, för att inte tala om verkligheten, om åtal, och kommer att vidta åtgärder för att se till att detta inte händer igen. Tiden får utvisa.

De problem som vårt samhälle har varit tvungen att ställas inför under de undertryckta minnet kontroverser har förändrats i viss utsträckning, men de är fortfarande inte över. Jämfört med början av 1990-talet, det är färre fall av personer som stämmer individer baserat på påståenden av massivt förtryck och återvinning av missbruk. Det finns fler fall av människor att stämma sina tidigare terapeuter för att plantera falska minnen. Det finns utsikter till åtal baserat på bedrägliga metoder. Men kan vi gå bort från denna kontrovers nu? Det finns fortfarande hundratals, kanske tusentals familjer som har ödelagts av bortträngda minnet anklagelser. Det finns äldre föräldrar som har en önskan kvar i livet – helt enkelt för att återförenas med sina barn. Det är duktiga psykisk hälso-och sjukvårdspersonal som har hittat sitt yrke form av kontroverser. Och det är verkligen missbrukat patienter som har känt att deras erfarenheter trivialiserad av den senaste tidens hav av ogrundade, orealistiska och bisarra anklagelser.

Det finns fortfarande mycket att göra för att åtgärda dessa problem kvar.

> Referenser

Andersen, Kurt. 1997. Tala, minne. The New Yorker, November 24, s. 56.

Belluck, Pam. 1997. Minne terapi leder till en rättegång och en stor bosättning. New York Times, November 6, pp. A1, A10.

Burgus, Burgus, Burgus och Burgus v. Rush-Presbyterian St. Luke ‘ s Medical Center, etc. et al. Nedfall av Patricia Burgus, tas December 4, 1996.

False Memory Syndrome Foundation. 1997. Nyhetsbrev, 6 (11), December, s. 7-9.

United States of America v. Peterson, Seward, Mueck, Keraga, och Davis. USA Dist. Ct., Södra Distriktet, Texas, Nr. H-97-237.

Bio:

Elizabeth Loftus är i Psykologi, University of Washington, Seattle, Washington 98195-1525. Hon medförfattare Myten om Förträngda Minne (St. Martin ‘ s Press) och är
ordföranden för American Psychological Society.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *