Jean-Paul Sartre Kokbok

link: http://pvspade.com/Sartre/cookbook.html

av Marty Smith.
Från Fri Agent., Mars 1987 (en i Portland, Oregon, alternativa tidningen).

littlesaSartre, efter att ha bara provtas hans “tonfisk cassarole.”

Vi har nyligen haft turen att upptäcka flera tidigare förlorat dagböcker franska filosofen Jean-Paul Sartre fastnat i mellan kuddarna i vårt kontor soffa. Dessa dagböcker avslöja en ung Sartre besatt inte med tomrum, men med mat. Aparently Sartre, innan han upptäcker filosofi, hade hoppats på att skriva “en kokbok som kommer att sätta för att vila alla föreställningar om smak i evighet.” Dagböcker är ett utdrag här för genomläsning.

3 oktober

Talade med Camus idag om min kokbok. Fast han har faktiskt aldrig ätit, och han gav mig mycket uppmuntran. Jag rusade hem för att omedelbart börja arbeta. Hur glad jag är! Jag har börjat min formel för en Denver omelett.

4 oktober

Fortfarande arbetar på omeletten. Det har varit stötestenar. Jag fortsätter att skapa omelett, en efter en, soldater som marscherar i havet, men var och en som verkar tom, ihålig, som sten. Jag vill skapa en omelett som är ett uttryck för meningslöshet i tillvaron, och i stället de smakar ost. Jag ser på dem på plattan, men de ser inte tillbaka. Försökte äta dem med ljuset släckt. Det hjälpte inte. Malraux föreslog paprika.

6 oktober

Jag har insett att den traditionella omelett form (ägg och ost) är borgerliga. Idag har jag försökt att göra en av en cigarett, lite kaffe, och fyra små stenar. Jag matade Malraux, som spydde. Jag uppmuntras, men min resa är fortfarande lång.

7 oktober

Idag har jag agian ändrat min omelett recept. Medan mina tidigare försök hade uttryckt min egen bitterhet, kommunicerade de enda sjukdom till eater. I ett försök att nå bourgeoisin, jag tejpade två stekta ägg över mina ögon och vandrade på gatorna i Paris i en timme. Jag sprang in i Camus på Välj. Han kallade mig även en “patetisk tönt” och sa åt mig att “gå hem och tvätta mitt ansikte.” Arg, jag hällde en skål med bouillabaisse i hans knä. Han blev rasande och tog ett sugrör inslagna i papper, slet upp ena änden av omslag och blåste genom halmen. propelleing omslaget i mitt öga. “Usch! Du dildo!” Jag grät. Jag hoppade upp, skällde och höll mina ögon, och flydde.

10 oktober

Jag finner mig själv att försöka någonsin mer radikala tolkningar av traditionella rätter, i ett försök att på något sätt uttrycka det tomrum jag känner mig så akut. Idag provade jag detta recept:
Tonfisk I Gryta
Ingredienser: 1 stor gryta
Placera gryta i en kall ugn. Placera en stol mot ugnen och sitta i den för evigt. Tänka på hur hungrig du är. När natten faller, inte slå på ljuset.
Medan ett tomrum uttrycks i detta recept, jag slås av dess ogiltighetsgrund till den borgerliga livsstil. Hur kan eater erkänna att den mat som förnekade honom är en tonfisk gryta och inte någon annan maträtt? Jag blir mer och mer frustrerade.

12 oktober

Mitt öga har blivit inflammerade. Jag hatar Camus.

25 oktober

Jag har varit tvungen att överge projektet för att producera en hel kokbok. Snarare, jag söker nu ett enda recept som kommer av sig själv, förkroppsligar den svåra situationen för människan i en värld som styrs av en okänslig Gud, såväl som att tillhandahålla de äter med minst en ingrediens från var och en av de fyra grundläggande livsmedel grupper. För detta ändamål, jag köpte sex hundra pounds av livsmedel från hörnet livsmedelsbutiker och stängde in mig i köket, vägrar att erkänna någon. Efter flera veckor av arbete producerade jag ett recept ringer för två ägg, en halv kopp mjöl, fyra ton nötkött, och en purjolök. Även om detta är en början, jag är rädd för att jag fortfarande har mycket arbete framför oss.

15 November

Jag känner att jag kan vara mycket nära ett stort genombrott. Jag hade varit att skapa måltid efter måltid, men ingen tycktes uttrycka det meningslösa i tillvaron bättre än skulle beställa en pizza. Jag lämnade huset i morse i en mest deprimerad staten, och vandrade planlöst genom gatorna. Plötsligt var det aif himlen hade öppnat. Min hjärna var elektrifierad med ett inflöde av nya idéer. “Juice, rostat bröd, mjölk..” mumlade jag högt. Jag insåg med en början att jag var en ingrediens bort från att skapa en näringsrik frukost. Motbjudande, sant, men fylld av existentiell autenticitet. Jag rusade hem för att börja arbeta på nytt.

18 November

Idag har jag provat en annan variant: Juice, rostat bröd, mjölk och Chee-tos. Återigen, ett stort misslyckande. Jag har försökt allt. Juice, rostat bröd, mjölk och whiskey, juice, rostat bröd, mjölk och kyckling fett, juice, rostat bröd, mjölk och någon annans spotta. Ingenting hjälper. Jag är i stor vånda. Juice, rostat bröd, mjölk, de tävlar om min febrig hjärna som eld, som en ohelig treenighet av grym förnekande. Och den fjärde ingrediensen! Vad kan det vara? Det undgår mig som the lost chord, den Heliga Graal. Jag måste se slutförandet av min uppgift, men jag har inte mer pengar att spendera på mat. Kanske man är inte tänkt att veta.

21 November

Camus kom in i restaurangen idag. Han visste inte att jag var i köket, och innan jag skickade ut sin måltid jag loogied i sin soppa. Sic semper tyrannis.

23 November

Stötte på en del motstånd på restaurang. Några av beskyddare klagade på att min frukost (en sida ur Minnet av Saker Tidigare och en blåslampa som satte eld på) inte tillfredsställa deras hunger. Som om deras hunger var till följd av detta! “Men vi svälter”, säger de. Så vad? De kommer att dö till slut i alla fall. De får mig att vilja spy. Jag har slutat jobbet. Det är dumt för Jean – Paul Sartre för att sling-hash. Jag har tillräckligt med pengar för att fortsätta mitt arbete för en liten stund.

24 November

Igår kväll hade jag en dröm. I det står jag, ensam, på en strand. En stor storm rasar allt om mig. Det börjar regna. Natten faller. Jag slås av hur liten och obetydlig jag är, hur hela loppet för att Man är utan en fläck i ögat av Gud, och jag är bara en liten fläck av mänskligheten. Plötsligt, en röd Cadillac cabriolet drar upp bredvid mig, det är dessa två vackra flickor som heter Jojo och Wendy. Jag får i och ta mig till deras herrgård i Hollywood och ge mig ett kilo kokain och att göra galna, passionerad kärlek till mig för resten av mitt liv.

26 November

Idag har jag gjort en Black Forest cake av fem pounds av körsbär och en levande bäver, utmanande själva definitionen av ordet “kaka”. Jag var mycket nöjd. Malraux sa att han beundrade det kraftigt, men kunde inte stanna till efterrätt. Fortfarande, jag känner att detta kan vara min mest djupgående prestation ännu, och har beslutat sig för att ange det i Betty Crocker Bake-Off.

30 November

Idag var dagen för Bake-Off. Ack, saker och ting går inte som jag hade hoppats. Under bedömningen, bäver blev upprörd och lite Betty Crocker på handleden. Bäverns kraftiga käkar kan avverkning blå gran på mindre än tio minuter och visade sig, onödigt att säga, mer än en match för ömma lemmar av Usa: s favorit hemmafru. Jag bara kom på tredje plats. Dessutom, jag är nu föremål för en ganska otäck stämning.

1 December

Jag har vunnit tjugo-fem pund i veckan i två månader, och jag är nu upplever ljus tidvatten. Det är dumt att vara så fet. Min smärta och ultimata ensamhet är fortfarande lika äkta som de var när jag var smal, men verkar imponera på flickor betydligt mindre. Från och med nu kommer jag leva på cigaretter och svart kaffe.
Sartre dog i Paris 1981. [Notera från Spade: det gjorde Han inte. Han dog den 15 April 1980.] Hans sista ord sägs ha varit, helt enkelt, “Trix.”