Översikt av Mag-System

Link: http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/basics/overview.html

Tänk för ett ögonblick en Big Mac. syfte14 äta en Big Mac, annat än hedonism, är att tillgodogöra sig de näringsämnen som den representerar och göra dem tillgängliga för att bygga, reparera och underhålla dina egna vävnader, samt ge energi för att studera och enstaka andra sysselsättningar.

Du kanske har frågat dig själv – “Exakt vad nutients finns i en Big Mac som jag kan ta till sig?” Macdonalds kommer i närheten av att full disclosure i detta avseende, men vad de inte berätta för dig är att du för att dra nytta av dessa näringsämnen, du har att tillhandahålla medel för att försiktigt bryta ned dem i mycket mindre molekyler som kan importeras in i blodet. Lyckligtvis är mag-system tar hand om denna mycket komplexa process på ett så effektivt sätt att de flesta av den tid som du inte ens behöver tänka på det.

I sin enklaste, mag-system det är ett rör som löper från mun till anus. Detta rör är som ett löpande band, eller mer korrekt, en dissembly linje. Dess huvudsakliga mål är att bryta ned stora makromolekyler (proteiner, fett och stärkelse), som inte kan absorberas intakt till mindre molekyler (aminosyror, fettsyror och glukos) som kan absorberas över väggen av röret och in i blodomloppet för spridning runt din kropp.

15

 

Fördelningen av livsmedel som en Big Mac sker genom en kombination av mekaniska och enzymatiska processer. För att åstadkomma denna uppdelning, mag-röret kräver avsevärd hjälp av tillbehör mag-organ, såsom spottkörtlar, lever och bukspottkörteln, vilket dumpa deras sekret i röret. Namnet “tillbehör” bör inte tolkas som att dispensible, ja, utan pankreas enzym du skulle svälta ihjäl inom kort.

På många sätt, mag-system kan ses som en väl köra fabriken i vilket ett stort antal komplexa uppgifter utförs. De tre grundläggande processer som sker är:

  • Sekretion: Leveranser av enzymer, slem, joner och som i lumen, och hormoner i blod.
  • Absorption: Transport av vatten, joner och näringsämnen från lumen, över epitel och i blod.
  • Motilitet: Sammandragning av glatt muskulatur i rörväggen att krossa, blanda och driva dess innehåll.

Varje del av mag-röret utför åtminstone någon av dessa uppgifter, och olika regioner i rör har unika och viktiga inriktningar.

Som alla väl köra fabriken, korrekt funktion av mag-system kräver en robust system för kontroll. Styrsystemen ska underlätta kommunikationen mellan olika delar av mag-tarmkanalen (dvs kontroll på fabriksgolvet), och mellan mag-tarmkanalen och hjärnan (dvs mellan arbetstagare och managment).

Kontroll av mag-funktion uppnås genom en kombination av elektriska och hormonella meddelanden som har sitt ursprung antingen i matsmältningssystemet egna nervsystem och endokrina system samt från centrala nervsystemet sytem och från endokrina organ, såsom binjurarna körtel. Olika delar av dessa system är ständigt talar till en annan. Den grundläggande budskap är i linje med “jag har just fått en extra belastning av mat, så jag föreslår att du får beredd” (magsäcken till tjocktarmen) eller “För guds skull, snälla, sakta ner tills jag kan komma ikapp med vad du redan har givit mig” (tunntarmen till magen).

Slutligen, en anteckning om skillnader i mag-anatomi och fysiologi bland djur. mag-system av människor, hundar, möss, hästar, kängurur och great white shark är, att en första approximation, praktiskt taget identiska. Om man tittar mer noggrant men det blir uppenbart att var och en av dessa arter har utvecklats vissa mag-och inriktningar som har gjort det möjligt att anpassa sig till en viss diet.

 

Dessa skillnader blir särskilt 16 uppenbar när man jämför en köttätare som en katt med en växtätare som en get eller en häst. Getter och hästar utvecklats från förfäder som levde på växter och anpassat delar av deras tarmsystem är i stora jäsning kar som gjorde det möjligt för dem att effektivt utnyttja cellulosa, den stora kolhydrater av växter.

I motsats, katter har utvecklats från djur som levt på slaktkroppar av andra djur, och har mag-system som speglar denna historia – extremt liten jäsning kar och i stort sett ingen möjlighet att utnyttja cellulosa. Att överbrygga klyftan mellan köttätare och växtätare är allätare som människor och grisar, vars mage och tarmar intyga att en historisk kost som ingår både växter och djur. Bilden ovan visar en ung allätare i sällskap av växtätare och köttätare vänner.