Polska Militära kontingenten Orlik 5 i Luften polisuppdrag

link: http://airpolicing.wp.mil.pl/en/35.html

сам

I enlighet med NATOS politik, dess medlemsstater medlemmar gemensamt och kollektivt beteende Luft Polisiära uppdrag att bevara integriteten av NATO luftrum. Genomförandet av uppdraget är ett nationellt ansvar, men om någon av de allierade inte besitter den nödvändiga nationella tillgångar för att göra så, de får hjälp av andra NATO-medlemmar att se till att luft suveränitet bevaras. Därför, Air Policing är den mest synliga manifestationen av enighet i Alliansen, så som anges i Artikel 5 i washingtonfördraget.

Fram till 2004, då Litauen, Lettland, Estland och Slovenien gick med i NATO, endast Island och Luxemburg inte har sina egna Styrkor. Islands luftrum hade varit patrulleras av OSS, och Luxemburg av Belgiska flygvapnet. Under våren 2004, tre Baltiska staterna gemensamt frågade Alliansen för att skydda deras luftrum från tidpunkten för deras anslutning. NATO har godkänt en tillfällig lösning för air policing: uppdraget var att genomföras fram till 2007 på en roterande basis. 2007 i uppdrag förlängdes fram till 2011. Då, Litauen, Lettland och Estland är att bestämma om de vill köpa sina egna stridsflygplan, och Alliansen kommer att utforma mål lösningar för kontroll av luftrummet i dessa stater. Slovenien luftrummet bevakas av italienska flygplan i samarbete med ungerska flygvapnet.

Luft polisuppdrag (QRA – Snabb Varning Duty) för de Baltiska staterna har gjorts på ett tre-månaders rullande basis av utplacerade NATO-styrkor, från och med den 29 Mars 2004. Så långt, 14 NATO-medlemsstater som har deltagit i uppdraget.
Polen har tagit på QRA ansvar enligt MCM-0096-2007, som en 16-rotation serverar från och med 15 Mars till 30 juni ’08.
NATO Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) ansvarar för genomförandet av NATO air policing.

Rättslig grund:

– Tillfällig Lösning till Luft Polisarbete för Nya Medlemmar, Reviderade MCM-2010-04;

– Avtalet mellan Luft Komponenter av NATOS Norra Flank och Litauen, Lettland och Estland.

– Begäran – Mellanliggande Air Policing Lösning för Estland, Lettland, Litauen och Slovenien – MCM-0096-07.